Характеристики на бизнеса за преработка на отпадъчна хартия

Бизнесът за рециклиране изпълнява много важни екологични цели и генерира осезаем доход за собственика на предприятието. Но за да бъде подобно начинание печелившо, първоначално трябва да помислите къде ще се намират източниците на суровини и колко те ще могат да доставят ежедневно. Смята се, че за успех са необходими поне 10 тона хартиени изделия всеки ден. Източници могат да бъдат различни институции, индустрии, магазини, дистрибуторски центрове, използващи хартия и картон.

като

Преди да започнете бизнес с рециклирана хартия, трябва внимателно да изчислите разходите. Необходимо е да се вземат предвид разходите за закупуване на оборудване, заплати, обратно изкупуване или изграждане на производствен цех, закупуване на макулатура, плащане на комунални услуги. Важно е да се разбере, че рентабилността на бизнеса в един мегаполис ще бъде много по-висока, отколкото в малък град. Но във всеки случай е полезно, уместно и полезно за обществото.

Откъде започва рециклирането на отпадъчна хартия?

Всички сме свикнали да използваме хартия в ежедневието си. Но не всеки от нас има представа как да рециклира отпадъчна хартия, така че резултатът да е висококачествени хартиени продукти. Многостепенната технология позволява не само възстановяване на хартиени влакна, но и използването им за производството на нови продукти.

отпадъчна

Почти всяка отпадъчна хартия може да се използва за рециклиране. Първо, отпадъчната хартия трябва да бъде сортирана. За ваша информация вече можете да спечелите добри пари от това (вижте сортирането на отпадъците като бизнес). Сортирането се извършва от специално обучени хора, които премахват пластмасата, например в пликове, силно замърсени или мокри остатъци, мазни кутии за храна, тоалетна хартия и хартиени кърпи, въглеродна хартия или чаши за еднократна употреба. След това суровините се разделят по вид и се изпращат за смилане.

Етапи на производствения процес

Хартията се настъргва на производствен шредер и се поставя във вана с вода. Разтваряне във влакна, пречистване от различни примеси - всичко това са необходимите етапи от подготовката на суровините. За да се подобри качеството на рециклираните материали, целулозата се обезцветява. За най-добри резултати този цикъл се повтаря до 7 пъти.

След това водата се изпомпва от получената хомогенна маса и се прехвърля в автоматичната машина за производство на хартия. На този етап материалът се изравнява и придобива желаната дебелина. Следващата стъпка е преминаването на получените листове през агломериращ барабан. Там те изсъхват и се превръщат в истинска хартия, която използваме всеки ден.

като
Интересно е: как да рециклирате пластмасови бутилки у дома и изгодно да продавате получените продукти.

Собствен бизнес за рециклиране на гуми: технологии, оборудване и възможности за печалба.

Източници на суровини

Основният проблем на такъв бизнес като рециклиране на отпадъчна хартия е установяването на постоянно снабдяване с отпадъчна хартия. За съжаление практиката за сортиране на битовите отпадъци все още не е широко разпространена у нас. Следователно, за да получавате отпадъчна хартия от физически лица, трябва самостоятелно да организирате пунктове за събиране.

отпадъчна

Необходимо е да се проведе обяснителна работа с гражданите. В края на краищата, повече от 100 милиона тона хартиени отпадъци се изпращат на сметищата в Русия всяка година и това е не само пропуснати възможности за печалба, но нарушена екология.

Класификация на отпадъчна хартия и готови продукти, които могат да бъдат получени от нея

Производството от рециклируеми материали от биологичен тип, което включва отпадъчна хартия, се счита за обещаващ вид предприемаческа дейност. Следните видове продукти могат да бъдат получени от рециклируеми отпадъци от хартия:

  • строителни материали, по-специално топлоизолация и хартиено-полимерни плоскости;
  • медицинска вата;
  • съдове за еднократна употреба;
  • всички видове картонени продукти и опаковъчни материали (вж. бизнес за опаковки);
  • текстилни продукти.

Първият клас включва висококачествена офсетова хартия, използвана в офиси. Цената му е много по-висока от всички други отпадъци. Групата от втори клас включва картонени изделия, печатни публикации (книги, списания). Отпадъците от трети клас се състоят от стари вестници, цветна хартия, както и хартиени вложки и други печатни продукти.

Организация на преработвателно предприятие

За да започнете свой собствен бизнес за рециклиране и да го направите успешен, трябва да преминете през няколко основни стъпки:

  • разработва бизнес план, изчислява разходите за производство и закупуване на оборудване, както и прави прогноза за печалба и определя периода на възвръщаемост на проекта;
  • издават документи за регистрация и получават лиценз за извършване на дейности, свързани с управлението на отпадъците;
  • закупете производствена линия и помещения. В началния етап можете да наемете всяка индустриална работилница с последваща покупка;
  • организирайте свои собствени пунктове за събиране на отпадъци от хартия или сключете договори за доставка на суровини със съществуващи организации;
  • набират персонал. Възможно е да възникнат проблеми с това, тъй като подобен бизнес не е често срещан в нашата страна и следователно има недостиг на квалифицирани работници;
  • организирайте денонощна работа на вашето предприятие;
  • намерете клиенти сред производствени компании, използващи рециклирани продукти в своите дейности.

рециклирането

Оборудването за цеха за рециклиране на отпадъчна хартия се купува най-добре в Китай. Това е най-евтиният вариант, който се предлага днес. Услугата ще изисква около 30 души, които ще работят на три смени. Това е необходимо, за да се осигурят непрекъснати операции. В началния етап печалбата от цеха може да бъде само 20-30 хиляди рубли на седмица, но след изплащане на разходите нетният доход ще се увеличи значително.

отпадъчна
Полезно е да прочетете колко печеливш е бизнесът за сметосъбиране. Обем на инвестицията, печалба и период на изплащане.

Какво е интересно за преработката на стъкло като бизнес и как да отворите собствено предприятие в тази област. Избор на оборудване, търсене на доставчици на суровини и организация на продажбите на готова продукция.

Заключение